Blog 18/10/2022

Da li uvek dobijete povratnu informaciju nakon razgovora za posao?

Written by David Bogicevic

Pitali smo Teodoru, našeg HR Generalist-a, šta je jedna od bitnih stavki u procesu zapošljavanja koja često ume da bude zaboravljena, a ne bi smela da bude? Evo šta ona kaže na to:

„U vremenu kada je sve brzo, kada nemamo vremena ni za jutarnju kafu sa kolegama, kada žurimo da pošaljemo mail koji je trebao da bude poslat još pre sat vremena, ostaju zaboravljeni oni mailovi o povratnoj informaciji. 

Koliko puta ti se desilo da ideš na jedan, drugi intervju, pa na još koje testiranje, i da na kraju ne dobiješ povratnu informaciju? 

Neka istraživanja ukazuju da kandidati u 75% slučajeva ne dobiju nikakvu povratnu informaciju nakon prijave, a njih 60% ne dobije feedback nakon razgovora za posao. S obzirom na podatke, prepoznali smo značaj povratne informacije, te se trudimo da sa kandidatima budemo u kontaktu tokom celog procesa. Uveli smo da svaki kandidat koji pošalje prijavu dobije mail koji potvrđuje prijem biografije, kao i mail komunikacije ukoliko se desi da se proces selekcije produži.  

Svesni smo da će se dešavati i situacije da informacija ne bude komunicirana tačno kada smo rekli, ali nam je cilj da svako od kandidata, bilo da je bio na razgovoru ili ne, dobije povratnu informaciju. Takođe znamo, da ni mi nismo u prošlosti baš uvek slali feedback, ali definitivno razumemo vrednost i radimo na tome. Ipak, i mi smo nekada bili kandidati, išli smo na razgovore i znamo kako je to kada povratna informacija izostane (a nadali smo se baš toj poziciji). Važan aspekt našeg poslovanja jeste građenje parterskih odnosa sa klijentima tako i vođenje brige o ljudima koji nam omogućavaju da budemo najbolji u onome što radimo.“

Kakva su tvoja iskustva, da li poslodavci komuniciraju sa kandidatima i da li je tebi povratna informacija važna?