Blog 26/06/2024
Written by Petar Mrvic
Svaka promena sa sobom povuče izazove, ali naš stav prema tome utiče mnogo kako ćemo se nositi sa time. Svaka promena sa sobom povuče i nove mogućnosti koje nama pomažu u našem rastu na poslovnom nivou, kao i na privatnom. Srećom, volim izazove pa sam od početka imao pozitivan stav koji mi je omogućio da se uhodam u svoju novu ulogu. Imao sam na početku dobar trening sa Aleksandrom i Ivanom koje su Anicu i mene pripremale za tu novu ulogu kod nas u firmi. Takođe, imam i prodrške drugih AMova i JAMova koji rado pomažu sa savetima tako da nije teško.
Excel je po mišljenju jako bitan tool koji je podcenjen. Dobar je za obradu podataka u većoj količini odjednom i to može veoma brzo da se uradi. Izveštaji koji bi inače morali manuelno da se rade sat vremena, mogu da se urade za nekoliko minuta i da nema grešaka što je veoma bitno pa ne moram onda taj višak vremena da utrošim posle na proveru i ispravku. Može da se poveže i sa drugim programima i onda može jos više da se izvuče iz tih tabela. Upravo zbog tih stvari mi je Excel velika podrška u svakodnevnom radu jer iz nekog velikog fajla onda mogu veoma brzo da izvučem sve informacije koje su mi potrebne pa imam dovoljno vremena da mogu da se posvetim i drugim taskovima.
Znam da je mnogima Excel bauk, ali moja preporuka je da mu se da šansa jer mnogo olakšava svakodnevni rad sa informacijama. Junior Account pozicija je treća pozicija ovde kod nas u firmi na kojoj sam bio, i mogu iz iskustva da kažem da mi je Excel na svakoj poziciji bio od pomoći.
Rano sam naučio da spremam hranu pa me je to onda i odvuklo ka školi koju sam izabrao posle. Ljubav ka tome se istovremeno i razvilo kod mene. Šta najbolje spreman? E, to je već pitanje za moju porodicu jer tu će svako nešto drugo reći 😊 Mogu da kažem da mi špagete najbolje idu jer ih često i pravim po želji ukućana. Pored naših srpskih jela, spremam i nemačka jela jer sam tamo odrastao. Volim i da probam nova jela iz različitih zemalja i da spremam tako sam počeo da razvijam i ljubav ka orijentalnoj kuhinju koja je često ljuta. Ne koristim samo jedan tajni sastojak za spremanje, imam ih više i to su začini. Trik je samo u tome da se vidi koji začin treba upotrebiti za koje jelo i svako jelo može da ispadne super.
Moram da priznam da nemam samo jednu omiljenu knjigu iz tog žanra. Ima tu dosta dobrih knjiga (kao i u drugim žanrovima), ali ako bi morao da to skratim, onda bi to bilo serijali „Prostanstvo“ (The Expanse) i „Digitalni ugljenik“ (Altered Carbon). Sviđa mi se kod tih serijala što imaju nov i drugačiji pristup toj tematici.
To mi je jedno od onih pitanja koje bas (ne) volim 😊 Teško je reći nešto o nečemu što je trenutno još daleko. Više volim da razmišljam o tome kakav ću biti i da i dalje budem okružen sa svojim najbližima. Bitno mi je da tada budem bolji nego sada u svim oblastima, privatno kao i poslovno.