Blog 19/05/2023

Kako izgleda jedan dan stručnjaka za content marketing

Written by Zaklina Popovic

Stručnjak za content marketing ne poznaje dva ista radna dana. Svaki dan nosi nove izazove i prilike za poboljšanje online marketinga firme. U ovom članku videćemo tipičan radni dan jednog stručnjaka za content marketing.

8:00 sati – Planiranje i istraživanje

Dan započinje planiranjem i istraživanjem novih ideja za sadržaj. Važno je imati ciljnu grupu na umu i koristiti relevantne ključne reči kako bi se postigla visoka vidljivost u rezultatima pretraživanja. Za to stručnjak za content marketing koristi alate poput Google Trendova, Google AdWords Keyword Plannera i drugih SEO alata.

9:00 sati Kreiranje i optimizacija sadržaja

Kada se pronađu ideje i ključne reči, vreme je za kreiranje sadržaja. Stručnjak za content marketing stvara sadržaj poput blogova, videa i objava na društvenim medijima. Sadržaj mora biti optimizovan za pretraživače, najbolje uz korišćenje bitnih ključnih reči u naslovima i u celom tekstu.

11:00 sati – Promocija sadržaja i izgradnja backlink-ova

Kada se kreira sadržaj, sledeći korak je promocija i generisanje backlink-ova. Stručnjak za content marketing koristi društvene mreže poput Instagrama, Facebooka i Linkedina za objavljivanje sadržaja. Takođe koristi backlink strategije poput gostujućih objava na drugim web stranicama i postavljanja linkova u poslovne direktorije kako bi povećao vidljivost vlastite web stranice.

13:00 sati Analiza i izveštavanje

Da bi se izmerio uspeh strategije content marketinga, potrebno je redovno sprovoditi analize i pisati izveštaje. Za ovaj deo posla se koriste alati poput Google Analyticsa za praćenje prometa, vremena zadržavanja i drugih merljivih podataka. Ti podaci pomažu optimizovanje strategije i planiranje buduće kampanje.

15:00 sati Sastanci i saradnja

Kao stručnjak za content marketing, često blisko sarađujete sa drugim timovima, poput tima za društvene medije ili tima za odnose s javnošću. Stoga su sastanci i saradnja važan deo dana. Bitno je uskladiti i povezati sve članove tima, kako bi se postigli ciljevi firme.

17:00 sati Obrazovanje i umrežavanje

Kako se online marketing konstantno razvija, važno je ostati u toku. Stručnjak za content marketing slobodno vreme koristi u edukativne svrhe i upoznaje nove kolege iz branše.

Ukratko, uspešnog stručnjaka za content marketing karakteriše kreativnost, strateško razmišljanje i analitičke sposobnosti. On ili ona usko sarađuju sa drugim timovima i usklađuje sve aktivnosti kako bi se postigli ciljevi kompanije.

Na kraju dana, važno je napomenuti da iako ovaj tekst pruža uvid u tipičan radni dan specijaliste za content marketing, svaki dan može biti drugačiji. Postoje prepreke i teški zadaci koji su sastavni deo posla i izazova koje on nosi.

Prihvatanje tih izazova sa posvećenošću i prilagodljivošću je ono što čini uspešnog specijalistu za content marketing.