Blog 07/12/2023

Posebne odlike švajcarskog nemačkog –  i kako se ovaj jezički varijetet koristi u svakodnevnom životu

Written by Viktorija Moller i Aleksandra Milosavljevic

Zdravo svima! Mi u CIIB-u smo u svakodnevnom kontaktu sa našim švajcarskim klijentima i nastojimo da ispunimo sve jezičke standarde. Verovatno se pitate po čemu je švajcarski nemački poseban i u kojoj se meri njegov dijalekt, gramatika i pravopis razlikuju od standardnog nemačkog. O tome ćete saznati u narednim redovima. Uživajte u čitanju!

Dijalekat i gramatika

Švajcarski nemački je posebna vrsta nemačkog jezika koja se koristi u Švajcarskoj. Razlikuje se po izgovoru, gramatici i po rečniku. Švajcarski nemački ili Schwiizerdütsch ima brojne dijalekte koji se govore u različitim regionima zemlje. Neki od ovih dijalekata mogu se toliko razlikovati da stanovnici različitih delova Švajcarske imaju poteškoća da razumeju jedni druge. Iako su složeni u svojoj zvučnoj formaciji, oni i dalje imaju jasnu melodiju i smatraju se „pevljivima“. Naglasak je često na drugom slogu reči, što strancima koji govore nemački često stvara probleme u razumevanju. Postoji niz glasova koje standardni nemački jezik ne prepoznaje. Stanovnici Berna se ponose svojim bernskim nemačkim, dok su u Cirihu ponosni na svoj „Züridütsch“.

Švajcarski nemački ima mnogo gramatičkih razlika u odnosu na standardni nemački. Neke od najupečatljivijih se tiču glagola. U Schwiizerdütsch-u ne postoji perfekat, umesto njega se koristi preterit. Upotreba pomoćnih glagola ,,sein“ i ,,haben“ takođe se razlikuje od standardnog nemačkog. Glagol „haben“ se pojavljuje u redukovanom obliku – „ich ha, sie het, mir hei…“ Ili, da bi opisao lokaciju ili pravac, u švajcarskom nemačkom se predlog „uf“ često koristi umesto predloga „auf“. Sledeći primer je upotreba „muess“ umesto „muss“. Takođe postoje brojne reči i izrazi koji se pojavljuju samo u ovom jeziku – „Grüezi“ je pozdrav i ekvivalent je visokonemačkom „Grüss Gott“ ili „Chuchichäschtli“, umesto nemačkog „Küchenschrank“.

Kako se piše švajcarski nemački?

Iako ne postoji zvaničan i ujednačen pravopis za švajcarski nemački, postoje smernice koje formulišu pravila. Sa pojavom novih medija sve više se piše švajcarski nemački – svakodnevne, neformalne poruke, na primer putem WhatsApp-a ili mejla, pišu prvenstveno mladi ljudi. Oni automatski slede dva principa – standardni nemački ili fonetski pravopis. „Bärndütschi Schrybwys” – pisanje prema nemačkom standardu ili „Schwyzertütschi Dialäktschrift” – pisanje prema izgovoru.

„ß“ je ligatura, spoj dva slova, a originalno je pisana kao „sz“. Slovo „ß“ označava oštar, bezvučni frikativ nakon dugog samoglasnika. „ss“ se odnosi na isti glas nakon kratkog, naglašenog samoglasnika. Mnoge reči u Švajcarskoj potiču iz francuskog, a neke su i latinskog porekla. Razlog za to je postojanje četiri standardna jezika, posebno u blizini Francuske.

Ali mi bismo voleli da znamo kako Švajcarci u pisanom obliku razlikuju alkohol u umerenim količinama od alkohola pred mnogo ljudi!

Možemo samo zaključiti da postoji pravopisna različitost i da se kontekst rečenice menja u zavisnosti od toga da li se koristi „ss“ ili „ß“.

Sve u svemu, švajcarski nemački je fascinantan jezik sa harmoničnim tonalitetom i impresivnim karakteristikama. Iako je strancima često teško da ga nauče, on je deo švajcarske kulture i Švajcarci o njemu govore sa ponosom.

Nakon ovog korisnog, ubrzanog kursa, već ste postali pravi profesionalci – töönt guet!