Blog 31/01/2024

Proces regrutacije i selekcije: kako izgleda u praksi?

Written by Teodora

U današnjem konkurentnom poslovnom okruženju, ključ uspeha organizacije ne leži samo u proizvodima ili uslugama, već i u ljudima koji je vode ka rastu. Koliko je važan proces regrutacije i selekcije, zna svako ko je bio deo procesa, ali i kandidati, koliko taj put može biti dugačak i vremenski zahtevan. U nastavku smo napravili pregled koraka koji mi primenjujemo u našem procesu zapošljavanja.

1. Planiranje

Proces zapošljavanja počinje strateškim planiranjem. Pre nego što objavimo bilo koje otvoreno radno mesto, obavljamo procenu potreba sa Hiring Manager-ima kako bismo što bolje razumeli trenutne i buduće potrebe organizacije.

2. Kreiranje opisa posla

Kada se prethodni korak završi, okrećemo se kreiranju opisa posla. Nekada je to potpuno nova pozicija za koju je potrebno kreirati opis posla iznova, dok je u nekim slučajevima to obnova već postojećih oglasa jer se radi o poziciji koja se često oglašava. Ovde je važno naglasiti da često oglašavanje pozicije ne znači uvek odlazak zaposlenih, već i širenja poslovanja koje podrazumeva više zaposlenih baš na tim radnim mestima. U oglasu se trudimo da što bolje opišemo poziciju, budemo realni u očekivanjima od kandidata, i ne zaboravimo da napišemo ono što mi kao kompanija nudimo našim zaposlenima. Ova transparentnost nam pomaže da privučemo kandidate koji ne samo poseduju odgovarajuće veštine, već se i slažu sa vrednostima i kulturom naše organizacije.

3. Oglašavanje

U zavisnosti od pozicije, cilj je privući kandidate određenih kompetencija, te oglas za poziciju ćemo postaviti na Infostudu i/ili Linkedin-u. Na ovaj način se trudimo da budemo vidljivi što većem broju kandidata kojima pozicija koju oglašavamo može biti interesantna.

4. Pregled biografija

Kako pristižu prijave, HR tim pažljivo pregleda biografije. Tražimo ne samo kvalifikacije i iskustvo kandidata, već i njihov potencijal za rast i usklađenost sa vrednostima naše organizacije. Ovaj početni pregled nam pomaže da odaberemo kandidate koji najbolje odgovaraju zahtevima navedenim u opisu posla.

5. Testiranje

Kandidatima koji su prošli predselekciju zakazujemo testiranje koje podrazumeva usmeno i pisanu proveru jezika kroz test koji je prilagođen poziciju za koju se kandidat prijavio.

6. HR intervju

Ukoliko je i prethodnik korak uspešno završen, dolazite do HR intervjua. Razgovor traje do 45 minuta, i zaista, to je samo razgovor. Cilj je da ne bude stresan, već prilika da se upoznamo i na zajednički način dođemo do zaključka da li bi ste se snašli na poziciji na koju ste konkurisali. Na ovom razgovoru se dobijaju sve relevantne informacije o poziciji, kompaniji i benefitima koje nudimo.

7. Finalni Intervjui

Finalni razgovor se odvija sa neposredno nadređenim i/ili sa klijentom. Cilj ovog razgovora je upoznavanje i još jedna prilika da se objasni opis dnevnih zadataka i prilika da kandidat postavi pitanja ukoliko je ostalo nešto ne razjašnjeno od razgovora sa HR-om.

8. Ponuda za zaposlenje ili povratna informacija

Kraj procesa selekcije je povratna informacija – bilo da je to da smo se odlučili za drugog kandidata ili ponuda za zaposlenje. Ukoliko je ponuda u pitanju, na kandidatu je da se izjasni da li je prihvata.

Trudimo se da naš proces regrutacije i selekcije ne bude stresan i da ne traje predugo s obzirom da ima nekoliko koraka. Kakva su vaša iskustva, da li kompanije ovaj proces dobro sprovode?