Blog 20/06/2023

Rad od kuće –  prednosti i mane koje sa sobom nosi

Written by Danica

Rad od kuće postaje sve važniji poslednjih godina, posebno sada kada su mnoge kompanije prešle na ovaj model rada zbog pandemije COVID-19. Kao i svako radno okruženje, rad od kuće ima svoje prednosti i nedostatke.

Prednosti za um i telo –  zašto se isplati raditi od kuće?

Homeoffice ima mnoge pogodnosti koje ne samo da poboljšavaju ravnotežu između posla i privatnog života, već utiču i na druge faktore. Otkrijte neke od njih:

Bolja koncentracija

Jedna od glavnih prednosti rada od kuće je mogućnost rada u mirnom okruženju bez stresa. Kada ste kod kuće, imate bolju kontrolu nad okolinom. Možete da uredite svoj radni prostor tako da podstaknete sopstvenu produktivnost i kreativnost, fleksibilnije organizujete radno vreme i radite kada Vama najviše odgovara. Rezultat – manje ometanja i više fokusa na ono što je važno.

Nema saobraćaja –  nema problema

Još jedan od benefita rada od kuće je to što ne morate svakog dana da idete na posao. To znači da ćete imati više vremena za sebe i nećete biti pod stresom kada ste zaglavljeni u saobraćaju ili kasnite na autobus. Takođe, možete da uštedite na benzinu ili na plaćanju javnog prevoza.

Nezavisnost od vremenskih uslova

Kada je loše vreme, više ne morate da izlazite napolje i da brinete o tome da li ste spremni da se nosite sa vremenskim prilikama. Umesto da hodate po kiši, snegu ili vetru, možete da radite iz udobnosti svog doma. Organizovaćete svoje vreme kako biste bili produktivniji, lakše ćete se usredsrediti na svoje zadatke i ne morate da mislite o tome da li ćete kasniti na posao.

Ušteda vremena

Možete da iskoristite svoj dan efikasnije, bez dugih putovanja i bez vremena koje vam je obično potrebno da se spremite za posao, a samim tim imate mogućnost rada prilagođenog sopstvenom ritmu. Na primer, ako želite da ustanete ranije ili da počnete kasnije, to možete učiniti bez potrebe da budete u kancelariji u određeno vreme, do minuta.

Balans između posla i privatnog života

Isto tako, rad od kuće omogućava Vam da provedete više vremena sa svojom porodicom. Ako bolje organizujete svoje radno vreme, imaćete više vremena da se posvetite svojoj deci. Brže ćete moći da reagujete na neočekivane događaje u porodici. Dobar balans između posla i privatnog života može imati pozitivan uticaj na Vaše zdravlje i pomoći Vam da vodite ispunjen život.

Udobnost

Homeoffice važi za sigurno i udobno okruženje. Kod kuće možete da podesite svoj radni prostor tako da odgovara Vašim potrebama, da nosite udobnu odeću i da pijete kafu iz omiljene šolje. Sve ovo pomaže da se osećate komfornije i produktivnije. Kada radite od kuće vrlo je važno da vodite računa o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Trebalo bi da pravite redovne pauze, dovoljno vežbate i da se hranite zdravo kako biste sprečili premor i druge zdravstvene probleme.

Izazovi rada od kuće –  šta treba da imate u vidu

Homeoffice može biti savršeno mesto da ostavite nepotreban stres i obavite posao u opuštenom okruženju, ali budite oprezni! Iza navednih prednosti kriju se mogući izazovi koji mogu otežati rad od kuće.

Nema ličnog kontakta sa kolegama

Homeoffice povlači sa sobom i  nedostatak neposrednog kontakta sa kolegama. Interakcija sa drugim ljudima može pospešiti kreativnost i poboljšati saradnju među zaposlenima. U kancelarijskom prostoru se razmenjuju ideje, daju povratne informacije i dele zadaci sa drugima. Kada radite od kuće, ponekad se možete osećati izolovano i možda će vam biti teže da se povežete sa drugima. Uprkos tome, moguće je da ostanete u kontaktu sa drugima i održavate osećaj zajednice putem onlajn sastanaka, ćaskanja i telefonskih poziva.

Smetnje pri radu

Jedan od najvećih izazova rada od kuće su brojne smetnje koje postoje. Kućni poslovi, porodične stvari i korišćenje društvenih mreža mogu Vam otežati da se fokusirate na posao. Da bi se ovaj nedostatak sveo na minimum, važno je da napravite odvojeni radni prostor i postavite jasne granice između posla i slobodnog vremena.

Tehnički izazovi

Rad od kuće često zahteva upotrebu tehničkih uređaja i sistema kao što su računari, internet veze i softverski alati. Kada oni ne funkcionišu kako treba ili postoje izvesni problemi, to može da Vam izazove frustraciju i kašnjenje. Važno je da budete sigurni da imate neophodnu tehnologiju i podršku za efikasan rad od kuće.

Da li ste već isprobali ovaj model rada?

Ukoliko još niste probali da radite od kuće, to bi moglo biti zanimljivo iskustvo koje sa sobom nosi mnoge prednosti. Morate, ipak, biti svesni da ćete se susretati i sa izazovima koje treba uspešno da savladate. Kada prevaziđete sve teškoće i prilagodite svoje radno okruženje svojim ličnim potrebama, sigurno ćete biti produktivni i maksimalno fokusirani na posao.